volgende

vorige

terug naar de hoofdpagina

 

Waarom Gezelle aan de deur ? Het is een vraag die mij vaak wordt gesteld. 

 Toen ik 16 jaar was speelde ik mee met theatergroep De Zolder in het stuk " Gezelle Gezant ". Het was een aaneenrijging van allemaal gedichten van Gezelle, die een sfeer schiepen over hoe het leven was in zijn tijd. Beetje later heb ik 10 jaar een kunstbistro gehad in Brugge, onder de naam 't Gezelleke. Alles stond in het teken van Gezelle, we hielden Gezelle-avonden, met Oswald Maes (Rogerke uit Thuis) als Gezelle (vanwege de treffende gelijkenis !!). De poŽzie van Gezelle heeft mij altijd erg aangesproken, onze menukaarten waren voorzien van gedichten en ook toen ik hier met mijn winkeltje begon, is Gezelle mee verhuisd. Hij inspireert me vaak bij het schrijven van een kalligrafietekst, de woordspelingen, de "zotte" woordjes (zoals kinderen het vaak noemen), ik vind gewoon dat Brugge, Brugge niet was geweest, zonder zijn Gezelle.

 

Hoe lief is 't, op nen loovertak,

langs ongehoord te vooren

en ongezien, in 't looverdak,

den nachtegaal te hooren,

die, vindende al zijn vooizen uit,

komt al die vogelchooren,

met zijn betooverend overluid

en lief en lang geturelutuit,

verduisteren en versmooren

 

Wie een dagje naar Brugge komt, moet eens door het Gezellekwartier wandelen. Een bezoekje brengen aan het Gezellemuseum in de Rolweg 64, is zeker de moeite waard !

Openingsuren: dagelijks van 9:30 tot 12:30 en van 13:30 tot 17:00 | Gesloten op maandag (behalve op Paas- en Pinkstermaandag)